Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po řepce do nafty nastupuje další hloupost: kukuřice do bioplynek

Vláda od příštího roku výrazně zpřísní podmínky pro pěstování kukuřice, brambor či řepy na bezmála polovině orné půdy v zemi. Tyto plodiny totiž napomáhají půdní erozi, takže při vydatných deštích nejsou pole schopna zadržovat vodu, která se pak spolu s bahnem valí na silnice, do vesnic a potoků. Jako se to stalo i při srpnových povodních na severu Čech. Nové vládní nařízení bude znamenat, že na více než 1,1 milionu hektarech, tedy na téměř 45 procentech orné půdy, které patří do kategorie mírně erozně ohrožených polí se nebude moci kukuřice pěstovat. Tolik stručná zpráva z tisku.

My dodáváme: Konečně! Náš dlouhodobý, systematický a cílený tlak určitě přispěl svojí troškou do mlýna v této problematice. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půd mj. vypočetl ve svém znaleckém posudku pro Okresní soud v Rokycanech, že déšť při události 23.5.2005 odnesl z půdního bloku nad Olešnou 3 295 tun ornice v hodnotě 659.102,-- Kč. Splavením úrodné zeminy z kukuřice do obce vznikla nevratná škoda nejen občanům a obci, ale především vlastníkům pozemků, kteří pozemky pronajímají zemědělské společnosti!

Snad už konečně někomu došlo, že takhle to dál nejde. Při silných deštích není zemědělská půda schopna pojmout vodu, ta pak stéká po polích do údolí. Není se co divit. Zemědělci už řadu let neprovádí hlubokou orbu, používané stroje mají hmotnost v desítkách tun a takto ubitý a uježděný povrch pole funguje stejně spolehlivě jako střecha. Jenže místo toho, aby se na svažitých polích pěstovala vojtěška nebo jetel, plodiny, které pomáhají zlepšit půdní strukturu, bude všude to nejhorší, co může být - kukuřice.

Po fotovoltaických elektrárnách totiž nastupuje další fenomén. Bioplynové kogenerační jednotky, ve kterých se bude zplynovat vedle hovězí kejdy také především kukuřičná siláž. Jedna taková „bioplynka“ má vzniknout přímo v Radnicích, hned za bytovkami. Po zkušenostech, které mám, si to dovedu v barvách představit. Všude na okolních polích kolem Radnic, Němčovic, Přívětic apod. bude každoročně pěstována kukuřice, protože aby se to vyplatilo, bude třeba ušetřit na dopravě. Silážní žlaby budou vybudovány přímo na místě. Zápach ze siláže pak vhodně doplní odér z hovězí kejdy a vše budou doprovázet mračna much. Osobně považuji pěstování kukuřice pro výrobu energie zplynováním v BPS za stejnou hloupost jako pěstování řepky a její spalování ve vznětových motorech.

Doufejme jen, že bude pěstování kukuřice velký byznys pouze do doby, než budou zemědělci povinni hradit vlastníkům pozemků škody na jejich majetku způsobených vodní erozí. A jako bonus by měli přijít o státní dotace.

Autor: Karel Ferschmann | pátek 3.9.2010 11:05 | karma článku: 28,47 | přečteno: 2389x
  • Další články autora

Karel Ferschmann

Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

4.8.2013 v 15:32 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kam s ním (s odpadem)?

Nerudovo problém kam se slamníkem, narážel už v devatenáctém století na to, že bude potřeba někam nepotřebný odpad ukládat. Jeho fejeton o slamníku sice řeší trochu jinou situaci, avšak stejná otázka zaměstnává vyspělou civilizaci už přes dvě století. Ještě do šedesátých let byl hlavním obalovým materiálem papír a sklo, příp. plech na konzervy. Otázka kam s ním, se tehdy řešila většinou samovolným výběrem vhodného místa za vesnicí, kde vznikla černá skládka, kam se pak veškerý odpad vozil.

4.8.2013 v 14:29 | Karma: 8,13 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Potká se masopust s metylem?

Doufejme, že lihová mafie, která má na svědomí zbytečnou smrt čtyřiceti lidí a zničené zdraví další stovky, bude po zásluze potrestána (tedy pokud nebude zase nějaká další mo(u)drá amnestie). Všichni však vědí, že je stále mezi lidmi velké množství lahví alkoholu s přimíchaným metylem. Jsou lidé, kteří než by podezřelý alkohol vylili, tak ho raději vypijí. Činí tak možná ze spořivosti, nevědomosti, nebo ze závislosti. Najdou se také „dobráci“, kteří takovou lahví klidně někoho obdarují. A tady je potřeba především na vesnicích zbystřit pozornost.

18.1.2013 v 17:47 | Karma: 8,34 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Nová pravidla proti erozi zemědělské půdy. Konečně.

Ministerstvo zemědělství konečně zaregistrovalo výsledky odborných posudků, které potvrdily, že na některých půdních blocích dochází opakovaně k erozi, přestože jejich sklonitost „nezapadá“ do tabulkových předpokladů, tzn. že tyto lokality nejsou zařazeny do mapy erozního ohrožení. Zemědělci tak nemohou přijít o dotace, protože neporušují platnou metodiku, ačkoliv půda z jejich pozemků opakovaně způsobuje škody na sousedních pozemcích či infrastruktuře.

15.10.2012 v 10:36 | Karma: 14,53 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kukuřice - žrádlo pro železnou krávu

Budou obce platit „feudální desátky“ jako důsledek podnikání zemědělců v energetickém průmyslu? Budou obce nuceny téměř pravidelně vynakládat finanční prostředky na obnovu svého zbytečně poničeného majetku za to, že jiný pěstuje kukuřici do bioplynek? Je spravedlivé, že jeden subjekt má zisk na úkor toho druhého, kterému vzniká škoda?

4.8.2012 v 7:50 | Karma: 21,17 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz