Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agresor v silničních příkopech, aneb sekejte pangejty

Hrabě Metternich si přivezl z Kavkazu do svého zámeckého parku zvláštní rostlinu. Vyrostla během dvou let do výšky přes 3 m. V zámeckém parku se vyjímala opravdu pěkně, ale stalo se, co se stát nemělo. Rostlina se dostala do volné přírody. Bolševník velkolepý se od této doby šíří a vytlačuje naše domácí rostliny. Jeden čas s ním bojovala dokonce i speciálně upravená armádní vozidla. Byly použity tuny chemických prostředků. Přesto bolševník postupuje krajinou dál a dál. A navštívil už i nás.

Problematika invazních rostlin se začíná velmi dotýkat i správního obvodu naší obce. Ve vlastním zájmu by měli všichni bránit jakémukoliv šíření těchto rostlin. Bohužel, především současný způsob údržby silničních příkopů hlavně u silnic III. třídy v době vegetace, je velmi nedostatečný. Zarostlé příkopy, kdy se poseká jen krajnice, jsou pro výskyt bolševníku dobrým útočištěm. Absence opakovaného a úplného posekání silničních příkopů v průběhu roku jeho šíření významně podporuje. Pokud se příkop zcela poseká až na podzim, dojde k tomu, že mechanismus sekačky SÚS pouze „rozeseje“ zralé okolíky do širokého okolí. Příští rok bude bolševníku mnohonásobně více a na jeho likvidaci se bude muset vynaložit podstatně více finančních prostředků. Nebudou pak chybět „silničkářům“ někde jinde?

Pro likvidaci bolševníku platí zásada několikaletého opakování postupů. Použití chemie je vhodné zjara – postřik glyfosáty (Roundup) na rostliny při výšce do 30 cm je třeba opakovat koncem května. Rostlina začne po 3 - 4 týdnech odumírat. Při kombinaci chemických metod s mechanickými se doporučuje kosení a následný postřik porostu nebo nátěr řezných ploch. Kosení je potřeba provádět nejpozději do začátku tvorby květních poupat. Dojde-li k vytvoření okolíků, je třeba je usekat a spálit, dokud nejsou semena zralá. I odsekaná zelená květenství jsou schopná dozrát. V zemi také zůstanou semena z dřívějších plodných let. Bolševník je jedovatý, produkuje furanokumariny. Proto nejjednodušším a nejúčinnějším způsobem, jak likvidovat bolševník je sekat, sekat a zase sekat. Na paměti by to měla mít především Správa a údržba silnic.

Autor: Karel Ferschmann | pátek 18.11.2011 10:21 | karma článku: 16,78 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Karel Ferschmann

Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

4.8.2013 v 15:32 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kam s ním (s odpadem)?

Nerudovo problém kam se slamníkem, narážel už v devatenáctém století na to, že bude potřeba někam nepotřebný odpad ukládat. Jeho fejeton o slamníku sice řeší trochu jinou situaci, avšak stejná otázka zaměstnává vyspělou civilizaci už přes dvě století. Ještě do šedesátých let byl hlavním obalovým materiálem papír a sklo, příp. plech na konzervy. Otázka kam s ním, se tehdy řešila většinou samovolným výběrem vhodného místa za vesnicí, kde vznikla černá skládka, kam se pak veškerý odpad vozil.

4.8.2013 v 14:29 | Karma: 8,13 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Potká se masopust s metylem?

Doufejme, že lihová mafie, která má na svědomí zbytečnou smrt čtyřiceti lidí a zničené zdraví další stovky, bude po zásluze potrestána (tedy pokud nebude zase nějaká další mo(u)drá amnestie). Všichni však vědí, že je stále mezi lidmi velké množství lahví alkoholu s přimíchaným metylem. Jsou lidé, kteří než by podezřelý alkohol vylili, tak ho raději vypijí. Činí tak možná ze spořivosti, nevědomosti, nebo ze závislosti. Najdou se také „dobráci“, kteří takovou lahví klidně někoho obdarují. A tady je potřeba především na vesnicích zbystřit pozornost.

18.1.2013 v 17:47 | Karma: 8,34 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Nová pravidla proti erozi zemědělské půdy. Konečně.

Ministerstvo zemědělství konečně zaregistrovalo výsledky odborných posudků, které potvrdily, že na některých půdních blocích dochází opakovaně k erozi, přestože jejich sklonitost „nezapadá“ do tabulkových předpokladů, tzn. že tyto lokality nejsou zařazeny do mapy erozního ohrožení. Zemědělci tak nemohou přijít o dotace, protože neporušují platnou metodiku, ačkoliv půda z jejich pozemků opakovaně způsobuje škody na sousedních pozemcích či infrastruktuře.

15.10.2012 v 10:36 | Karma: 14,53 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kukuřice - žrádlo pro železnou krávu

Budou obce platit „feudální desátky“ jako důsledek podnikání zemědělců v energetickém průmyslu? Budou obce nuceny téměř pravidelně vynakládat finanční prostředky na obnovu svého zbytečně poničeného majetku za to, že jiný pěstuje kukuřici do bioplynek? Je spravedlivé, že jeden subjekt má zisk na úkor toho druhého, kterému vzniká škoda?

4.8.2012 v 7:50 | Karma: 21,17 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz