Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bouckova

18. 2. 2009 16:03
je čas na změnu

Přestěhovali jsme se z Brna do blízké vesnice a opravdu v ní i žijeme. A to velmi těžce.  Školka žádná, škola dvoutřídní a bez tělocvičny. Místní doprava neexistuje, stejně jako doktor nebo lékárna. Na kanalizaci čekáme už 6 let protože na dotace mají napřed nárok ti větší. Přitom malá obec (máme 500 obyvatel) prostě nemá šanci. Rozpočet obce je minimální a systém, kdy malý dostane ještě méně považuji za naprosto zcestný, spíš by to mělo být naopak, aby vůbec někdy v budoucnosti došlo ke zlepšení kvality života na vesnici, protože s městem se to tedy nedá vůbec srovnat.

0 0
možnosti
KK

Stone_Pilot

18. 2. 2009 16:16
Re: je čas na změnu

A to všechno jste nevěděla, když jste se tam stěhovala, nebo jste si tehdy mnula ruce, kolik jste ušetřila peněz za pořízení bydlení oproti Brňákům? každá mince má dvě strany.... Místní doprava či škola je otázka kraje; doktor či lékárna u vás bude, když se jim to vyplatí. Dotovat vám to z daní nikdy nikdo nebude. I kdyby vám ten koeficient zvedli, tak kolik asi můžete na 500 obyvatel kdy dostat? Pokud má brněnská čtvrt 20-30 tisíc lidí, tak to bude příjmově vždy nesrovnatelné a tu kanalizaci si na stejný počet metrů potrubí jako u vás vždy pořídí spíš než vy. Vy prostě budete muset vyvážet septik. I tak vám to za celý život neudělá takový náklad, jako rozdíl mezi pořízením bydlení v krajském městě a na vesnici.

0 0
možnosti
KK

Stone_Pilot

18. 2. 2009 15:33
Dám vám radu

Co je spravedlivé? V každém přerozdělovacím systému budou nedokonalosti. A ta rada? Stačí přesvědčit 1 Bakalu, aby se do vaší vesnice přistěhoval a můžete lidem dávat příspěvky na otop a cestu do práce. (nechci si z toho dělat legraci, ale to je prostě fakt)

0 0
možnosti
K

krkec

18. 2. 2009 13:52
peníze pro malou obec

Byly časy, kdy bylo bydlení na vesnici laciná záležitost. Dneska se to pomalu otáčí, bydlení na vesnici je přepych. Platíte daně a nic z nich nemáte. Tzv. pravicové vlády dneska, včetně strejdy Vaška K. drží centrální kasu zuby nehty, snad urputněji než komančové. Prachy z daní už si stačí rozkrást v Praze. A ty kecy o vysokém HDP Prahy ? Jen účetní bublina rychlomanažerů, kteří nepoznají krizi ani když jim klepe na vrata.

0 0
možnosti
FR

SKHK1905

18. 2. 2009 13:23
.

Velice zajímavý příspěvek.

Přerozdělování podle velikosti vychází z určité logiky - velké aglomerace totiž zajišťují služby nejen pro své občany, nýbrž i pro všechny dojíždějící. Stotisícové město tak zajišťuje služby pro 150 000 i více lidí. Naopak řada malých obcí na jeho okraji funguje pro své občany jen jako noclehárna.

Druhým argumentem pak je to, že Česká republika má velmi mnoho obcí, mnohdy naprosto umělých (kdy intravilánem sousedí s obcí jinou). Počet obcí, jaký je v ČR, je v evropském kontextu bezprecedentní. Řešením tak je slučování obcí (až na polovinu, tedy cca 3000). A teprve pak pojďme spravedlivěji distribuovat daně.EU

0 0
možnosti
AB

grizzly9992004

18. 2. 2009 11:24
Příjmy rozpočtu

Nezastírám, že i mně, byť pražákovi, se zdá být ten rozdíl příliš velký, ale jsou někde uvedena i čísla, zaznamenávající kolik v průměru na hlavu přispěje do rozpočtu obyvatel velkého města a kolik malé obce? Bylo by to také zajímavé porovnání.

0 0
možnosti

jbc.soptik

18. 2. 2009 13:25
Re: Příjmy rozpočtu

To mate pravdu to by bylo velmi zajimave. A nejspise by jste se velmi divil. Celkovy problem je totiz v tom, ze vy si sednete na dotovanou elektriku nebo metro a jedete do prace. Clovek z vesnice musi ve vetsine pripadu pouzit auto. A to i pres ten fakt, ze jeho vydelek za stejnou praci jako napr. v Praze zdaleka nedosahuje stejne urovne. Nechci s vas napadat, chci jen upozornit, ze problem vesnice - mesto je i v jine dimenzi. Sam jsem z mesta na vesnici utekl a jsem spokojeny. Ale pokud se tyka nakladu na vesnicky zivot, jsou srovnatelne s temi, ktere mate ve mestech. Ve mestech mate drazsi bydleni, na vesnici cesta za kulturou, ....... Je na kazdem z nas, ktery ze stalu zivota mu vyhovuje. Co vsak povazuji za nespravedlive jsou fakta uvedene u clanku autora. Jak to, ze z me vydelane stokoruny ma vesnice obdrzi 5x mene, nez kdybych byl obyvatelem mesta. To je ten obrovsky nepomer!!!!

0 0
možnosti
JK

MiroTR

18. 2. 2009 9:40
Za ty koeficienty

by páni poslanci zasloužili přes hubu.  Zkuste si spočítat, kolik peněz na jednoho obyvatele potřebujete například při rozvodu plynu po panelákách na sídlišti a v malé obci, kde jsou rod. domky, ev nějaká řadovka. Ty poměry jsou i 1 ku 20.

0 0
možnosti
AB

grizzly9992004

18. 2. 2009 11:26
Re: Za ty koeficienty

Ach tak. Nešťastný majitel rodinného domu oproti vysmátému nájemníkovi garsonky ve městě? To jste přehnal;-D

0 0
možnosti
JK

MiroTR

18. 2. 2009 9:37
Za ty koeficienty

0 0
možnosti
AA

Saša

18. 2. 2009 9:24
Současné přerozdělování výnosu daní je velmi nespravedlivé.

Peníze by měly jít především tam, kde byly "vyrobeny". Dále by peníze měly jít trochu i tam, kde bydlí ten, kdo je "vyrobil". Přidělování peněz "na hlavu" je hrubá nespravedlnost.

Čili: daň z příjmů právnických osob a daň z příjmů podnikajících fyzických osob by se měla dělit na třetiny tak, že jednu třetinu by dostal stát, jednu třetinu kraj a jednu třetinu obec podle sídla (provozovny).

Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti by měl dostat z 1/3 kraj a z 1/3 obec podle trvalého bydliště a 1/3 by měla být ponechána poplatníkům k daňovým asignacím: aby sami určili, na co ji stát použije. (A daň z příjmu fyzických osob z podnikání by možná mohla sdílet též tento režim a ne režim daně z příjmu právnických osob.)

V obci, kde nepovolí žádné podnikání, aby nebyli rušeni a obtěžováni těmi, kdo chtějí uživit sebe a dát práci druhým, by to samozřejmě měli finančně pocítit.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

18. 2. 2009 10:35
Re: Současné přerozdělování výnosu daní je velmi nespravedlivé.

V podstatě popisujete dnešní stav. ;-) Tedy až na některá čísla a směrování toků peněz.

0 0
možnosti
GKB-

Glock každopádně bez -e

18. 2. 2009 9:12
Víte, proč je ten koeficient nastaven tak "nespravedlivě"?

On se ten koeficient neodvíjí pouze od 1 kritéria - počtu obyvatel. On se odvíjí í od jiných věcí, např. ekonomické aktivity v dané obci. Logicky má větší obec větší ek. aktivitu (počet firem, jejich obrat, atp.). Ta ek. síla ale neroste přímou úměrou k počtu obyvatel, ona roste exponenciálně (asi, můj nekvalifikovaný odhad). Takže potom se onen koeficient opticky "deformuje". Koeficient samotný bych asi nerušil, ani způsob výpočtu, mírná korelace by ale nebyla na škodu.

.

Jinak máte ode mne karmu za velmi srozumitelné vyjádření, reálnou karmu bych Vám dal taktéž R^, dělat neuvolněného starostu na malé obci bych nedělal ani za "zlaté prase", natož za 23.000,- hrubého. Na to člověk potřebuje hlavu jak horkovzdušný balón, vědomosti jak Sokol a kůži jako hroch ... když ji chce řádně vykonávat. Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz